Bootcamp: de juridische kant van Data

Wie heeft eigenlijk de auteursrechten van software? Bij wie ligt het intellectueel eigendom?

Als waterschappen werken we binnen het DEEP programma samen aan het ontwikkelen van software. Het is daarbij belangrijk om samen na te denken wie de eigenaar is, en wie bijvoorbeeld de software mag gebruiken (en onder welke voorwaarden).

Gisteren bogen alle 14 DEEP-deelnemers zich over deze vraagstukken tijdens een bootcamp. Bootcamps staan in het teken van persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. ’s Ochtends is er een training en in de middag gaan deelnemers aan de slag met zelfstudie, leren in groepen of kennis delen met elkaar. De opgedane kennis en inspiratie nemen de DEEPers direct mee naar hun project bij de waterschappen. 

De masterclass werd verzorgd door Andrea Westendorp, Adviseur Juridische Zaken bij Waterschap Drents Overijsselse Delta: “Het ontwikkelen van software gaat niet alleen over programmeren in Python. Daar komen ook andere zaken bij kijken, en die hebben we besproken in de workshop “De juridische kant van data”. Denk hierbij aan intellectueel eigendom en de verschillende soorten Open Source licenties. Om goed werk af te leveren is het essentieel om deze aspecten mee in overweging te nemen. Door bepaalde soorten OSS licenties te gebruiken kun je je opdrachtgever, in dit geval het waterschap, namelijk verplichten tot zaken die je misschien niet wilt. Het gaat hier bijvoorbeeld om afspraken over aansprakelijkheid”.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *