Terugblikken op de DEEP-dive weken

De trainees van DEEP hebben vier intensieve weken achter de rug. Tijdens de DEEP-Dive doken ze in theorie op het gebied van data science en data engineering. Deels fysiek op locatie van RHDHV in Amersfoort en deels online via Teams. Terugkijkend zijn ze het over één ding helemaal eens. Met zoveel nieuwe kennis op zak kijken ze uit naar de gezamenlijke opdrachten waar ze de komende maanden in groepjes aan werken. Kom maar op met die datavraagstukken!

Vanwege de aangescherpte corona maatregelen was het niet verantwoord om de afsluitende dag van de vier weken durende DEEP-Dive fysiek door te laten gaan. Het werd dus een Teams-meeting, maar de energie zat er goed in. “De afgelopen vier weken waren zowel intens als relaxed”, blikt Sander Schenk terug als data engineer bij waterschap Aa en Maas. “Voor data engineering bestaat nog niet echt een opleiding, dus je moet vooral in de praktijk leren. Doordat DEEP met een kennisblok startte heb ik een goed idee gekregen over welke kennis er al is. Het ging onder andere over databases en hoe je deze aankoppelt. Een mooi inzicht dat ik zeker meeneem is ‘maak van je data lake geen data swamp’. De waterschappen hebben al veel data en we moeten dus ook goed bijhouden waar die informatie blijft. Een goede tool die alle waterschappen hiervoor kunnen gebruiken is Data Catalogue. Hier kun je al je data aanmelden en dan weet je precies wat je hebt en waar het staat.”

Oefenen met echte waterschapsdata

Tijdens de DEEP-Dive was er ook al tijd om met de theorie te oefenen. Kelly Nijhuis, sinds dit jaar in dienst als data scientist bij waterschap Vallei en Veluwe, vertelt dat ze zowel gewerkt heeft met algemeen bekende datasets, als met echte waterschapsdata. “Daardoor heb ik zin om nieuwe dingen die ik geleerd heb toe te passen in de praktijk”, zegt ze. “We hebben trouwens ook geleerd om duidelijke doelen te stellen. Wat goed helpt is vijf keer vragen waaróm iemand iets wil. Zo kom je erachter wat de vraag achter de vraag is.” Ze lacht: “Pas als je antwoorden krijgt die gaan over geld of geluk weet je dat je te vaak hebt doorgevraagd.”

Aan de slag in denktanks

De trainees zijn allemaal voor 36 uur in dienst bij een waterschap, maar ze kijken ook over de grenzen van hun eigen organisaties heen. Drie dagen per week werken ze namelijk in groepjes van drie aan gezamenlijke opdrachten. Kelly: “Met mijn ene groepje ga ik bij het hoogheemraadschap van Delfland kijken hoe we rioolwater zo logisch mogelijk bij de rioolwaterzuivering kunnen krijgen. Met mijn andere groepje onderzoek ik bij mijn eigen waterschap hoe we met gebruikmaking van data science automatisch de legger kunnen controleren. Een legger bestaat uit kaarten en tabellen met gegevens zoals de locaties van wateren, kunstwerken en dijken en de eisen die hieraan gesteld worden, bijvoorbeeld qua hoogte, breedte en diepte. Best ingewikkeld lijkt me, maar we krijgen wekelijks een uur begeleiding en het is mooi om er als team aan te werken.”

Inhoudelijke kennis én persoonlijke groei
Het DEEP traineeship is bewust zo opgezet dat trainees met en van elkaar blijven leren. Terwijl ze als denktanks hun meerwaarde bieden aan verschillende waterschappen werken ze aan hun technische vaardigheden én aan hun persoonlijke ontwikkeling. Yanick Mampaey, data engineer bij het hoogheemraadschap van Rijnland: “Door de afgelopen maand weet ik veel beter wat ik allemaal nog niet weet en ik heb ook persoonlijke ontwikkeldoelen gesteld. Hier ga ik mee aan de slag tijdens de gezamenlijke opdrachten en tijdens de maandelijkse Bootcamps van DEEP.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *